maanantai 17. elokuuta 2015

Ei suurmoskeijaa

Pyrin selittämään kantani niin selkeästi, ettei kukaan tohdi luulla minua suvaitsemattomaksi. Sillä sitä en tosiaan ole.

Rehellinen tässä tulee silti olla.

Helsingin suurmoskeijahanke on ehkä vaarallisin kuulemani asia hetkeen. Ihan vain jo ajatuksena on omituista, että suunnitteilla on yksi moskeija Islamin kahdelle koulukunnalle. Jopa vaikeampaa, kuin kuvitella ortodoksit ja katolilaiset saman kirkkon katon alle, on kuvitella shiia- ja sunnimuslimit jakamassa moskeijan.

Faktat tiskiin. Niin maailman kuin Suomenkin muslimeista sunnit ovat selkeä enimmistö. Mitä voisi luulla tapahtuvan, kun odotetaan kahden eri uskontotulkinnan jakavan saman paikan uskontonsa harjoittamiselle? Vaikka harmonia toki olisikin pyrkimyksen arvoinen ideaalitilanne, tässä tapauksessa jopa varmaa on se, että enimmistö ajaa vähemmistön pois. Vähemmistöä edustavien shiioijen polkemisen todennäköisyyttä edistää vielä se, että kaikissa moskeijahankkeen rahoittajamaissa sunnilaisuus on valtauskonto. Ja tuleehan projektista luonnollisesti rahoittajansa näkemysten mukainen.

Lisäksi aihe tuntuu olevan niin arka, ettei kukaan näytä uskaltavan vastustaa hanketta avoimesti ja suoraan. Enkä tosin ihmettele, stigman hankkimisen riski on ilmeinen. Asiaan perehtymätön henkilö voi helposti leimata Islamin ulkopuolelta tulevan kritiikin rasismiksi. Ja mitä Islamin sisältä tulevaan kritiikkiin (jota ei siis ole juurikaan julkilausuttu) tulee, niin en tosin itsekään uskaltaisi sanoa juuri mitään. Poliisi on vahvistanut sunnien väkivaltaiset hyökkäykset shiioja kohtaan Helsingissä. Jännitteet ovat korkealla.

Lienee tässä muitakin epäkohtia. Moskeija-hankkeen rahoittajatahot ovat mielestäni jokseenkin hämäriä. Bahrainin kuningaskunta on tarjoutunut investoimaan sata miljoonaa euroa Helsingin moskeija-hankkeeseen. Bahrainin kuningaskunta. Sata miljoonaa euroa. Suomeen.

Ilmankin, että alkaisin tässä ruotimaan Bahrainia, idea kuulostaa kaikkea muuta paitsi vilpittömältä. Miksi joku niin kaukainen taho on valmis satsaamaan noin suuria summia niin mitättömään maahan, kuin Suomeen?

Toinen hanketta puoltava taho on vähintään yhtä epätodellinen. Kirkko menettää parhaillaan varmaan viimeisimpiä jäseniään ilmoitettuaan tukevansa moskeija-hanketta. Ihan kivahan se on, että kirkko pyrkii edes jollain ilveellä luomaan itsestään suvaitsevampaa kuvaa, mutta tämä yritys meni selväksi hakuammunnaksi. Kirkolla, tai Suomen valtiolla, ei näytä olevan hajuakaan siitä, mihin ryhtyvät.

Varsinkin vierailtuani nykyisessä moskeijassa, joka on kyhätty kerrostaloon, ymmärrän muslimien suuren tarpeen omalle moskeija-rakennukselleen. Mielestäni sitä vaan ei tule toteuttaa lainkaan näin.

Jotta projekti voitaisiin tehdä hyvällä maulla, olisi Suomen evättävä Persianlahden suunnalta tulevat rahoitukset alkuunsa. Niin paljon kuin solidaariseen maailmaan uskonkin, mikään taho ei sijoita sataa miljoonaa mantereen toiselle puolelle ilman taka-ajatuksia. Moskeijaa junailevien säätiöiden tulisi kerätä oma kolehtinsa (tosin tämän moskeija-projektin varmaan suurin puoltava järjestötaho on myös kirkon rahoittama?) Toki tähän olisi hyvä saada valtioltakin tukea. Omalta valtiomme siis.

Ja niin, kaksi, ainakin kaksi moskeijaa. Shiioille, ja sunneilla omansa. Uskon, että tällä vältyttäisiin jännitteiltä, ja taattaisiin kaikille oma, rauhallinen pyhäkkönsä.

Uskonnot tarjoavat upeita, sekä vähemmän upeita tapoja hengellisyyteen. Kulttuurit rikastuttavat parhaimmillaan toisiaan. Silti Suomen ja suomalaisten ei tule myöntyä kaikkeen pelkän monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden nimissä. Vaikka olemmekin vielä globaalilla tasolla kontakteiltamme varsin kehittymätön valtio, meidän ei tule silti unohtaa, että jossain päin maailmaa voidaan junailla jotain meidänkin päämme menoksi.

Kriittisen ajattelun taito kunniaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti